10+1 motive ca să folosești cosmetice naturale
 
Blog
 
Armonia dintre fizic și psihic, cu uleiuri esențiale
(2013-10-10)
 

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia este utilizarea uleiurilor esențiale naturale în scopul armonizării energiei și trupului, precum și a psihicului, respectiv pentru a crește capacitatea de vindecare a organismului. Se poate utiliza pentru prevenire, dar și ca mod de tratament activ în cazul bolilor acute și cronice.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Sunt obținute prin distilare sau presare din flori, frunze, coji, rădăcini sau alte părți ale plantelor. Sunt lichide, de obicei transparente, sau unele de culoare galbenă, ca de exemplu uleiul de patchouli sau de portocale. Deoarece conțin esența reală a plantelor, sunt concentrate, astfel trebuie utilizate în cantitate mică. Nu trebuie să le confundăm cu uleiurile de parfum, care în mare parte sau în totalitate sunt obținute prin metodă chimică, astfel neavând efect terapeutic. O modalitate rapida de a verifica daca un extract este pur, distilat, ne-alterat o reprezintă testul hârtiei: se picură un strop de extract pe o hârtie normală și se urmărește dacă se observă o urmă de ulei după una sau două zile. Dacă urma rămâne vizibilă, atunci extrasul este alterat. Dacă se evaporă, atunci se poate spune că este pur - deoarece nu conține uleiuri în structura sa, ci o combinație aromatică, complexă de compuși ai plantei vii.

Un pic de istorie...

Uleiurile esențiale au fost cunoscute și utilizate deja în antichitate pentru îngrijirea corpului, pentru odorizare, în unele cazuri pentru pictarea corpului, pentru tratarea diverselor boli. Cel mai răspândit era însă în activitățile sacrale: inițierea preoților era inimaginabilă fără uleiuri esențiale, și se utilizau și în cazul încoronării regilor și faraonilor.

Despre aromele divine ale Arabiei putem citi mult, uleiurile esențiale fiind denumite și „miresmele Arabiei”. În Siria, palatele erau parfumate, preoții și nobilii le aplicau pe corp, iar musafirii lor la plecare primeau ghirlande parfumate cu smirnă. Sărbătorile lor erau inimaginabile fără lămpi aromaterapeutice.

Din secolul 10 datează scrieri ale medicului arab Avicenna în care amintește peste 800 de plante medicinale și efectele benefice pe care acestea le au asupra organismului.

Încă din anul 3000 I.H. egiptenii au început să folosească plantele aromatice în scopuri medicinale și cosmetice, precum și la procesul de îmbălsămare. Cei bogați utilizau cedru și smirnă, cei săraci scorțișoară, santal și cimbru. Cunoșteau și efectele terapeutice ale plantelor, utilizau nucșoară, șofran, mărar.

În China antică erau utilizate multe plante aromate. Sheng Nun in anul 2700 I.H descrie peste 300 de plante medicinale, deci ei cunoșteau și utilizau scorțișoara, piperul și ghimbirul împotriva epidemiilor încă dinaintea egiptenilor.

In India, conform Veda, plantele din care se obțin uleiuri esențiale erau cunoscute in 1600 I.H.

Științele medicinale grecești combină rezultatele cultelor egiptene și orientale. Hipocrates,parintele medicinei, aminteste in scrierile sale mai multe plante medicinale.

 

Cuvântul aromaterapie se datorează lui Rene-Maurice Gattefossé, un chimist din Lyon, care în 1926 și-a publicat rezultatele cercetărilor într-o carte cu acest titlu.

 

Urmări-ți-ne în continuare, pentru a citi abecedarul uleiurilor esențiale.

 
Blogposturi recente:
(sortate supă data adăugării)
2013-11-27  Argila și nămolul - terapie perfectă pentru pi...
2013-10-23  Ulei esențial de Bergamotă
2013-10-18  Ulei esențial de Busuioc
2013-10-16  Ulei esențial de Arbore de ceai
2013-10-11  Ulei esențial de Anason
2013-10-10  Armonia dintre fizic și psihic, cu uleiuri ese...
2013-03-15  Atentie! Start! – Concurs Facebook
2013-02-25  Boli cronice dermatologice - Eczeme
2013-02-07  Mierea - aurul lichid
2013-01-21  Laptele de capră – leacul miraculos
2012-12-16  Untul Shea
Înscrire-te la newsletter