10+1 motive ca să folosești cosmetice naturale
 
Blog
 
Laptele de capră – leacul miraculos
(2013-01-21)
 

Scurt istoric

Studiile arheologice ne arată faptul că primul ierbivor domesticit de către om este capra, acest animal fiind crescut pentru lapte cu cel puțin  10.000 de ani în urmă, pe teritoriul actualului Iran. Probabil tot de atunci sunt cunoscute și proprietățile sale medicinale, care au fost valorificate în Egiptul și Grecia antică. Hipocrate de exemplu denumea laptele de capră „lichid miraculos” și „esență vindecătoare”, recomandându-l pentru tratarea mai multor boli, iar Cleopatra și aristocratele egiptene îl foloseau ca elixir de tinerețe și frumusețe.

În România, creșterea caprelor era una dintre ocupațiile de bază în Banat, Oltenia, Dobrogea și Câmpia Dunării, însă din păcate această tradiție începe să se piardă. Deocamdată avem șanse scăzute să putem cumpăra lapte de capră în magazine, dar îl putem procura de la producători particulari care au început să se orienteze spre creșterea caprelor.

Ce îl deosebește de laptele de vacă?

  • este ușor de recunoscut după culoarea sa de alb deschis, în timp ce laptele de vacă e alb-gălbui
  • nu trebuie omogenizat, grăsimile pe care le conține fiind dispersate uniform, în schimb globulele de grăsime din laptele de vacă au tendința de a se separa la suprafață
  • este mai ușor de digerat, nu cauzează alergii
  • poate fi consumat și de persoanele cu intoleranță la lactoză
  • este mai bogat în în minerale și în oligoelemente
  • structura sa chimica este foarte similară cu cea a laptelui matern, organismul bebelușilor îl acceptă mult mai ușor în cazul în care este necesar

Efectele sale terapeutice în sănătate

De regulă, pentru a obține efecte terapeutice, se administrează minimum 250 ml de lapte de capră, fiert sau nu. Laptele nefiert, consumat în maximum 48 de ore de la mulgere, este considerat a fi cel mai activ din punct de vedere terapeutic, dar îin cazuri rare, poate provoca deranjamente digestive și infecții. Ca atare, persoanele sensibile nu vor consuma decât laptele de capră fiert, care este mai sigur. Cel nefiert, în schimb, are un nivel calitativ net superior celui pasteurizat, deoarece pasteurizarea denaturează proteinele și inactivează enzimele.

Efectele sale terapeutice au fost dovedite în tratarea următoarelor boli:

-          intoleranță la produsele lactate

-          tulburări de creștere, subdezvoltare la copii

-          osteoporoză

-          diabet și colesterol mărit

-          litiaza bilinară, dispepsia, sindromul de malabsorbție

-          boală canceroasă (protejează celulele colonului, oprește evoluția cancerului)

-          artrită reumatoidă

-          boli pulmonare (bronșită, tuse, pneumonie, tuberculoză) – se administrează câte 500 ml lapte de capră pe zi, timp de 60-90 zile. în medicina populară română pentru amplificarea efectului benefic, se administrează cu miere și gălbenuș de ou crud

-          infertilitate și impotențăeste o sursă foarte bună de aminoacizi, care contribuie la formarea spermei și îi îmbunătățesc calitatea. în medicina populară românească se administrează 500 ml lapte de capră / zi, împreună cu suc de năpraznic sau iarbă de năpraznic (cate 10 grame/zi). în Europa de Nord, se administrează cu gălbenuș de ou.

-          anemie feriprivape lângă conținutul său de fier, care acoperă cca 10% din necesarul zilnic, dieta cu lapte de capră ajută la o asimilare mult mai bună a fierului din alte surse cum ar fi gălbenușul de ou, urzică, spanac, cereale integrale

-          lipsă de calciuse recomandă consumul timp de 30-60 zile a câte 150 grame de brânză de capră/zi

-          fracturise recomandă consumul zilnic de iaurt și brânză de capră, în timpul formării țesutului cicatrecial osos

-          sindromul premenstrualde consumat lapte sau iaurt de capră în faza luteală (a II-a jumătate a ciclului)

-          dureri de cap și migrene

-          efort fizic și intelectual intensîn multe zone din Asia, soldații care efectuează munci grele dar și practicanții de arte marțiale au ca alimentație de bază laptele de capră

-          tulburări de ritm cardiac, hipertensiune2 căni de lapte sau o cană de iaurt de capră asigură mai mult de o treime din necesarul de potasiu, care ajută la scăderea tensiunii și reglarea ritmului cardiac

-          constipațieo cană de iaurt de capră consumată dimineața și o cană seara, rezolvă tranzitul intestinal fără alte intervenții

-          ulcer gastric

-          îngrășare

-          sarcină

Efectele sale benefice asupra pielii

În Egipt, laptele de capră era sacru și folosit ca ofradă pentru zei.

Efectele sale benefice pe care le are în păstrareaa frumuseții era deja cunoscută în antichitate, Cleopatra de exemplu se folosea de acest leac minunat pentru seducerea bărbaților și menținerea frumuseții sale. Laptele de capră era folosit și de alte aristocrate egiptene, pentru menținerea elasticității pielii.

Este o armă eficientă împotriva celulitei: pe lângă mișcare și masaj, trebuie inclusă în dieta zilnică, ajutănd la arderea grăsimilor nedorite.

Este bogat în acid lactic, ajută la exfolierea pielii, curățând în profunzime. Induce regenerarea suprafeței pielii, menține hidratarea și, după uz îndelungat, poate fi eficient în îndepărtarea petelor de pe piele.

Vitaminele A, C, D, calciu si magneziu ajută în lupta cu îmbătrânirea, hidratează și catifelează epiderma, îmbunătățește elasticitatea și menține pH-ul natural al pielii. Ultimele cercetări au scos la iveală că ingredienții activi din lapte sunt identici cu cei din stratul protector al epidermei.

Acidul caprilic protejează pielea de invazia bacteriilor, aminoacidul triptofan este extraordinar de relaxant și reduce sensibilitatea la durere, vitaminele A, B, C, E și coenzima Q10 au însușiri regenerante și de întinerire, luptând împotriva radicalilor liberi, iar vitamina B6 ajută la formarea anticorpilor.

Datorită proteinelor, vitaminelor și acidului lactic din compozitia sa, laptele de capră este un excelent ingredient pentru cosmeticele naturale. Constituenții săi activi sunt considerați aproape identici cu cei din stratul protector al pielii noastre. Preluând proprietățile laptelui din care sunt obținute, produsele cosmetice și de îngrijire au rol antibacterian, antiinflamator, antialergic și de regenerare.

Pentru un adevărat răsfăț, vă recomandăm următoarele dintre produsele noastre: săpunul cu ghimbir și lapte de capră, săpunul cu miere și lapte de capră, bila de baie cu lapte de capră.

 
Blogposturi recente:
(sortate supă data adăugării)
2013-11-27  Argila și nămolul - terapie perfectă pentru pi...
2013-10-23  Ulei esențial de Bergamotă
2013-10-18  Ulei esențial de Busuioc
2013-10-16  Ulei esențial de Arbore de ceai
2013-10-11  Ulei esențial de Anason
2013-10-10  Armonia dintre fizic și psihic, cu uleiuri ese...
2013-03-15  Atentie! Start! – Concurs Facebook
2013-02-25  Boli cronice dermatologice - Eczeme
2013-02-07  Mierea - aurul lichid
2013-01-21  Laptele de capră – leacul miraculos
2012-12-16  Untul Shea
Înscrire-te la newsletter